עילוי נשמה – מה זה?

שאלה:

שלום הרב,
מה זה אומר ״עילוי נשמה״ לנפטר. זה אומר שהנפטר מקבל תנאים טובים יותר בגן עדן? עולה מדרגה? שהוא ניצל מהגיהנום? ועד מתי יש ״עילוי נשמה״. שהרי אם זה לנצח, הרי שדין שמיים ומשפט שדנים בו את הנפטר, ממשיך לנצח.

תשובה:

שלום וברכה

בשכר והעונש בעולם הבא הן לפי הזכויות והחובות שיש לאדם. כאשר הכל בא בחשבון בדין. באופן כללי, מה שאדם עשה בעולם הזה יש לו ומה שלא עשה – אין הזדמנות שניה… אמנם כאן יש משהו נוסף, כאשר צאצאיו מתחזקים במצוות, או מקיימים מצוות ולומדים תורה וכו', כל זה גורם לו לתוספת זכויות, שהרי הוא חינכם והביאם לעולם הזה, ובכך גרם למצוות אלו. כמו כן כאשר אדם מתעורר על ידו למצוה או ללימוד או לזיכוי הרבים לעילוי נשמתו, זה זכות בשבילו שבגרמתו עשה אותו אדם מצוה זו. וכל זה נכנס לחשבון זכויותיו ומזכה אותו בתוספת עונג ועילוי לנשמתו.