שלוש צומות לפני הבר מצוה

שאלה:

במשפחתי נהגו לצום ג' צומות לפני בר מצוה. מה המקור לכך? האם עלי להנהיג כן גם אצל בני?

תשובה:

אמירה זו נפוצה מאוד אך אין לה מקור מוסמך, ובודאי לא בצומות הקלים, גם לגבי יום כיפור ותשעה באב נהגו להתענות שעות אבל השלמה, אין לה מקור של ממש. וכך כתב בהליכות שלמה, הלכות יום כיפור, פרק שישי, הערה 67, בשם גרש”ז אויערבך, שאין למנהג זה מקור.

ז"ל: “ולא סבירא ליה לרבינו (=גרש”ז אויערבך) כלל, מה שנפוץ בכמה מקומות, שהקטן מתענה ומשלים בג’ הצומות הסמוכים ליום הבר מצוה; ואף למי שנהגו כן בבית אבותיו, הורה שלא יתענה. ואמר שודאי אין זה בתוקף של מנהג, אלא נראה שנהגו כן רק כדי לבדקו אם ראוי הוא להתענות וכדומה, אבל אין מקום להחזיק בדבר זה בזמננו כמנהג, ודיינו במה שכתבו הפוסקים לחנך את הקטנים לשעות, ואין להוסיף על כך, ובפרט בדבר זה שאין לו מקור כלל“].

לכן, ילד שרוצה להתענות והוא חזק, ביום כיפור יש להניח לו לעשות זאת תוך השגחה, אבל בשאר הצומות לא יצום עד הבר מצוה, כך נלע"ד.