נעשה בר מצוה בתענית אסתר

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
מי שניהיה בר מצווה ביום חמישי הקרוב, האם מותר לו לצום כי הרי בשבילו זה יום טוב לכאורה כמו בעלי ברית?
בברכה ותודה

תשובה:

בר מצוה אינו נחשב יום טוב, לא מצינו בהלכה שביום בר המצוה לא אומרים תחנון בבית הכנסת, ואכן הוא צריך להתענות.

מזל טוב ורוב נחת.

מקורות:

שו"ת ציץ אליעזר (חי"א סי' יז). יש שכתבו שכאשר ביום זה הוא מניח תפילין בפעם הראשונה בחייו (כפי שהיה נהוג אצל רוב יוצאי ספרד), לא אומרים תחנון, כיוון שהתפילין נקראים "פאר" ונאמר בפסוק "כחתן יכהן פאר", אם כן מי שמניח תפילין בפעם הראשונה מוגדר גם כחתן. ולגבי חתן מפורש פסק השו"ע (או"ח סי' קלא סעי' ד) שבבית הכנסת שיש בו חתן אין נופלים על פניהם.

וכן כתב בספר נהר מצרים (מנהגי מצרים הל' נפילת אפיים אות ג'): "מנהג עיה"ק ירושלים ומצרים שאין נופלים על פניהם ביום שיש בו בר-מצווה…. ומנהג של ישראל תורה הוא. וסמך לדבר מפני שדומה לחתן דכתיב: כחתן יכהן פאר ותפילין נקרא פאר וכו', והרי הוא כחתן".

אמנם בשו"ת משפטי עוזיאל (מהדו"ת או"ח סי' יא) כתב שאין למנהג זה מקור, אלא "שבדורות האחרונים הנהיגו כזאת משום עת לעשות לד' לחבב מצות תפילין ולהציל על ידי כך את בני ישראל מקרקפתא דלא מנחי תפילין, ולכן כל כי האי שכוונתם לשם שמים מצוה לשמוע דברי חכמים".