עננו בתענית יחיד בשובבי"ם

שאלה:

שלום.
אדם שצם תענית יחיד, כמו למשל בתקופה של השובבי״ם, באיזו ברכה הוא מוסיף את עניין התענית בתפילת העמידה כאשר הוא מתפלל עם ציבור שלאו דווקא צמים?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי היחיד אין שאלה, והוא ודאי אומר את העננו בשומע תפילה. הנדון הוא לגבי שליח ציבור כאשר יש עשרה מתענים האם הוא אומר עננו כברכה בפני עצמה כמנהג הש"ץ בתעניות ציבור, ובמשנה ברורה בסי' תקס סעי' ב הביא בזה מנהגים שונים ודעות חלוקות. וראה תשובות והנהגות ח"א סי' קנג שכתב, שגם לנוהגים שהש"ץ אומר עננו כברכה בפני עצמה וקוראים ויחל, דין זה נוהג רק כאשר בני הקהילה כולם קיבלו עליהם שמי שיוכל יתענה ואכן יש עשרה מתענים, אבל אם במקרה הזדמנו לאיזה בית כנסת עשרה מתענים, הם לא יכולים לומר ויחל ולהש"ץ אינו אומר עננו כברכה בפני עצמה.

שיתקבלו התפילות.