ניגון באמצע ברכה – הפסק?

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר להפסיק באמצע הברכה בין המילים בניגון או השמעת קול שאינה חלק ממילה
כמו שראינו רבנים ומקובלים בין המילים
מנגנים ' איי איי איי ' או 'אהההעההה'
או למשל גם שאומרים אחר הברכה 'נו נו' או 'הא הא' להעיר למישהו
האם נקרא הפסק?
תודה נשמח למקורות אם יש

תשובה:

בס' אוסרי לגפן חלק יד י"ג באב הביא מהגרי"א הענקין זצ"ל שהחמיר בזה, שניגון לשם שירה ולא מתוך התפעלות התפילה נחשב הפסק, אמנם מנהג העולם להקל בזה, וכן הרי מנהג העולם בתפילות החגים שהכהנים מנגנים לפני אמירת שלום כדי שהקהל יוכל לומר את היהי רצון, ומנהג זה כבר הובא במשנה ברורה סי' קכח ועוד פוסקים ראה מגן אברהם שם ס"ק יד, ומוכח שאינו הפסק. וראה בשערי תשובה סי' קד ס"ק א שאם תינוק מפריעו באמצע התפילה שיכול להשמיע לו קול ואינו הפסק ולא דומה לדיבור ממש [אין זו ראיה של ממש, אבל מכל מקום זכר לדבר], וראה ערוך השולחן סי' קכח סעי' לה ששיבח את הניגונים, ופוק חזי מאי עמא דבר.

עוד יש להביא בזה, כי המשנה ברורה בסי' סא ס"ק כ כתב, שאף שאפילו רמיזה או קריצה בקריאת שמע אסורה, כאשר נעשה הדבר לצורך הקריאת שמע או הכוונה בה, מותר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אתה צודק, אולם בכף החיים שם ס"ק ג הביא מהחיד"א שגם בקול אפשר העיקר שלא יהיה דיבור, נכון שתנועה ביד עדיפה והיא פחות נחשבת להפסק וככל שזה מועיל זה עדיף, ראה שו"ת באר משה ח"ג סי' יב.