הזיק חפץ גזול – מי משלם?

שאלה:

שלום וברכה.
ראובן לקח חפץ של שמעון בלי רשות ומסרו ללוי. לוי שבר את החפץ הזה. את מי יכול בעל החפץ שמעון לתבוע לדין? את ראובן או לוי? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

שמעון יכול לתבוע את כל החפץ או מראובן או מלוי, או לתבוע חצי מראובן וחצי מלוי.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שסא

סעיף ה

אם בא אחר ונטלו מבית הגזלן שלא מרצונו, כאילו נטלו מבית הבעלים, אם ירצה הנגזל גובה מהראשון או מהשני, או אם ירצה יגבה חצי מזה וחצי מזה. ואם פרעו השני לראשון, או שהגזלן הראשון מחל לשני, אינו כלום, כי אין דינו של שני אלא עם הבעלים, ל"ש אם ידע השני שהוא גזול ביד הגזלן ל"ש שלא ידע; ואפילו אם אכלו השני, חייב לשלם לבעלים.

סעיף ו

בד"א, שלא נתייאשו. אבל אם נתייאשו ובא אחר ואכלו, פטור; נהי שאם היה בעין היה חייב להחזירו, עתה שאכלו, פטור.