כיסוי החלה וטבילתה במלח בשבת / סדר לימוד

שאלה:

שלום וברכה.
תודה רבה לרב ירוחם שליט"א.
יש לנו כמה שאלות. (אנחנו חוזרים בתשובה, אשכנזים).
1. האם זה חומרא לשים מלח בקערה קטנה או שמותר מעיקר הדין להשתמש במלחייה בשבת. ( ראינו אצל חסידים שהם שמים בקערה)
2. בברכת המוציא – על מה מברכים על החלה העליונה או התחתונה?
ובסעודת הבוקר האם אותו הדבר?
3. ראינו שיש נוהגים להמשיך לכסות את החלה כשמברכים עליה . למה?
4. אני מתפלל בבית כנסת שלצערי הרב הוא בית מפגש, לא מפסיקים לדבר שם. וזה חורה לי בלב. (אני לא בא לחנף אף אחד חס ושלום)
אבל זה הבית כנסת האשכנזי היחידי באזור.
האם רצוי או שלא בהכרח להחליף לבית כנסת ספרדי?
5. הייתי רוצה לקבל עזרה בלקבוע לי סדר לימוד הן בעבודה הן אחרי העבודה ובבית, יצר הרע מקשה עלי.
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה

1. אפשר להשתמש במלחיה, אלא שעל פי סוד טובלים את החלה במלח שלוש פעמים, במלחיה בוזקים, ולא יתן לקיים דין זה, לכן אם יש לך מלחיה, תבזוק על הניילון לידך קצת מלח לפני הברכה, ואז תוכל לטבול בו את החלה שלוש פעמים כנהוג.

2. על פי סוד בליל שבת על התחתונה וביום השבת על העליונה, כמובן זה לא מעכב אלא ענין על פי סוד.

3. יש שני טעמים לכיסוי החלה: 1. כביכול היא מתביישת שמקדשים על היין ולא עליה… לטעם זה כאשר נגמר הקידוש ניתן להסיר את הכיסוי. 2. זכר למן שירד לישראל במדבר שהיה ממכוסה בטל. לטעם זה גם בשעת הברכה יש להיות מכוסה מכניסים את הידים תחת המפית שיהיו עשר אצבעות על החלות, ומברכים. ובמשנה ברורה כתב לחוש לדעה זו.

4. אם האוירה היא של ליצנות ואין תפילה ביראת שמים, אני חושב שעדיף ללכת לבית הכנסת הספרדי, כל מה שמתפללים לבד מתוך הסידור תגיד בנוסח אשכנז, וקדושה תגיד בנוסח ספרדי. אם קשה עליך הסגנון הספרדי שאתה לא רגיל לו, תגוון, לפעמים פה לפעמים שם…

5. בשלב זה שאתם כל כך בהתחלה, כן היה מאוד חשוב שיהיה לך שיעור גם מחוץ לבית, שיהיה לך קשר עם איזה רב נחמד מבין ענין וכדומה… מה שמאוד חשוב בענין הלימוד, זה גם ללמוד מה שטוב ומעניין לך, כי בסופו של דבר אמרו חכמים "אין אדם לומד אלא מה שליבו חפץ", ולכן קשה לי לתת לך מסלול מדוייק. חשוב ללמוד הלכה כל יום, אפילו מעט, אבל לאט לאט להתקדם ולדעת. ספר משנה ברורה בשלב זה עוד יהיה קשה לך, אבל תיקח למשל ספר הכשרות של הרב פוקס, הוא מכיל כמעט כל מה שהבית צריך מבחינת מטבח בכל הנושאים האפשריים. לגבי הלכות שבת ניתן לקחת ספר ארחות שבת של הרבנים גלבר ורובין. כדאי לשלב, נניח שלושה ימים בשבוע לומדים מתוך ספר הכשרות ויומיים בארחות שבת, כל יום חצי שעה. אינני יודע כמה יום יש לך, חשוב בסופי שבוע ללמוד קצת פרשת שבוע  עם פרשנות מענינת. אינני יודע כמה זמן יש לך ביום ללימוד ולכמה אתה מסוגל ככה מיד על ההתחלה, בהמשך כדאי להתחיל לטעום קצת גמרא, יש היום גמרות מבוארות של מערכת ארטסקרול, כדאי לבחור בשלב ראשון מסכת מגילה שהיא קלה וכך לאט לאט להתקדם…

בהצלחה רבה מאוד, אנחנו מתרגשים איתכם בדרככם החדשה והטובה!