מותר ללמוד הלכות אבלות? / יש בכך סכנה?

שאלה:

שלום, האם מותר ללמוד הלכות אבלות בלי להיות בשבעה?

תשובה:

מותר וראוי ללמוד דיני אבלות, אם אנשים שלומדים הלכה לא יעסקו בהלכות אלו כיצד ידעו להכריע בהן… וראה בספרו של רבי בן ציון קוק שהביא מהגרי"ש אלישיב שאין לחשוש כלל וכלל.

מקורות:

בשו"ת חתם סופר (יו"ד סי' שמו) בהשיבו לשאלות בענייני אבלות לחמיו הגאון ר' עקיבא תלה את העובדה שאמו נפטרה בכך שהוא עסק בהלכות אבלות. אבל מנגד ראה בספר חסידים (סי' רסא) כתב: "אם תראה שאין חוששין ללמוד מועד קטן ופרק מי שמתו אתה תלמדם ותקבל שכר גדול כנגד כולם כי הם דוגמת מת מצוה וכו". ועוד הוסיף: שמסכת מועד קטן באה לפני הקב"ה ואמרה ריבונו של עולם למה אין עוסקין בי כשאר מסכתות והקב"ה השיב לה טוב הרי כבר נאמר טוב ללכת אל בית אבל מלכת אל בית משתה באשר הוא סוף כל האדם והחי יתן אל לבו כלומר שבבית האבל ילמדו אותך. אולם מאחר שמצוי הרבה פעמים שאנשים אינם מצליחים ללמוד היטב בימי השבעה, ואפילו הלכות נחוצות, לכן יש גם מעלה ללמוד לפני הזמן בעודו פנוי יותר ללימוד זה. [ואולי יש לחלק שהמעשה של החת"ס היה בלימוד עיוני, ולא רק הלכות פשוטות ונחוצות. ובכל מקרה יש להקל וכן המנהג פשוט.