ריבית על הלוואה

שאלה:

ראובן ביקש הלוואה בסכום גדול מיהודה לבנות בית חדש
ראובן הבטיח להחזיר את הכסף לאחר שיסים את בנית הבית חדש ולאחר שימכור את ביתו הישן
כעבור שנה ראובן החזיר את הכסף ליהודה לאחר שעבר לבית החדש ומכר את ביתו הישן
במשך השנה הזאת ערך הבית הישן של ראובן עלב בכ15 אחוזים האם למרות זאת אסור ליהודה לגבות ריבית?
חשוב לציין שהכסף של יהודה היה בחיסכון בבנק בריבית של כ 4 אחוז

תשובה:

שלום וברכה,

אם ראובן ושמעון לא ערכו היתר עסקה ביניהם, אסור לראובן להוסיף על פירעון ההלוואה. ולמרות שראובן הרוויח הרבה כסף, ושמעון הפסיד ריביות שהיו לו בבנק, אסור לראובן לפצות את שמעון ולהוסיף לו על פירעון החוב.

בהצלחה.

מקורות:

אם היה היתר עסקה בין ראובן ושמעון, הרי הם שותפים ברווחים שיש לראובן מההלוואה, ולכן מותר לראובן לשלם תופסת ואין בזה ריבית. אבל אם לא היה היתר עסקה הרי זו הלוואה רגילה ואסור לראובן לשלם ריבית.