נקיון צקים

שאלה:

שלום
האם ניכיון צקים נחשב לריבית? לדוגמה ראובן נתן לשמעון ציק 1000 שקלים. לוי קונה את הציק משמעון ב 900 שקלים ומרוויח בעצם 100 שקלים האם מותר?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הצ'ק הוא זמין לאותו יום, אין בכך איסור ריבית. [ולא כמו שכתב אחד מפוסקי זמנינו שנחשב לריבית]. אם הצ'ק דחוי יש איסור ריבית, אם האחריות על המוכר. כיון שהפודה את הצ'ק מלווה 900 ומקבל בתאריך של הצ'ק 1,000. אם המוכר הצ'ק לא אחראי על הצ'ק ואם הצ'ק חוזר בעל הצ'ינג' תובע את בעל הצ'ק ולא את המוכר, אין בכך איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן קעג ס"ד מבואר שמותר למכור שט"ח לחברו ובלבד שאחריות השטר על הקונה שאם לא יפרע הלווה שלא יכול לתבוע את המוכר. כיום בפריטת צ'קים אם הצ'ק חוזר חוזר בעל הצ'ינג' לנותן הצ'ק. ונמצא שהאחריות על המוכר, ואין כאן מכירת שטרות אלא הלוואה עם ריבית. אולם אם הפודה את הצ'ק מסתלק מהעסקה והאחריות הצ'ק על הצ'ינג' אין איסור ריבית.