תשלום חשמל לבעל הדירה. ריבית

שאלה:

אני משלם מדי כמה חודשים חשמל לבעל הדירה/המשכיר בתשלום מונה פרטי שפועל בדירה. חברת החשמל העלו את הכסף כמה פעמים בתקופה האחרונה.
כשאני מחשב לפי המחיר של החשב את כל הצריכה שלי בחודשים האחרונים שחלק מהחודשים היו לפני עליית המחיר, האם זה ריבית?
מה עלינו לעשות, גם אני וגם המשכיר לא יודעים כמה השתמשתי קודם ומה היה המחיר של הצריכה אז.
האם ניתן למחול למשכיר ולשלם לו לפי השער של עכשיו.

תשובה:

שלום וברכה,

שוכר שמעביר תשלום למשכיר עבור שימוש בחשמל, אם משלם מיד שמגיע החשבונית ולא מאחר את התשלום, אין איסור ריבית אם משלם תוספת תשלום.

בהצלחה.

מקורות:

איסור ריבית הוא אגר נטר – תשלום עבור המעות שהיו ביד הלווה. ולכן איסור ריבית הוא רק אם יש איחור בתשלום.

שוכר שמשלם למשכיר על החשמל הרי זה תשלום עבור החשמל שהמשכיר מכר לו. החיוב תשלום חל כאשר המשכיר קיבל חשבונית והמשכיר נדרש לשלם. ולכן אם השוכר משלם יותר ממה שצריך, אין איסור ריבית כיון שאין כאן איחור בתשלום, ודינו שווה לאדם שרוכש מוצר ובמקום לשלם מאה ש"ח משלם 120 ש"ח, שאם אין איחור בתשלום אין איסור ריבית.

אם אכן היה איחור בתשלום, אסור לשלם יותר בגלל האיחור. אם יש קושי לחשבן בדיוק את החוב, יש לשער בערך את החוב ואז לשלם, ואם יקרה שמוסיף בתשלום אין איסור ריבית, משום שתופסת תשלום מחמת ספק אין בכך איסור ריבית כמבואר בשו"ת תמים דעים להראב"ד.