התרת נדרים למעשר כספים

שאלה:

שלום וברכה וכט"ס.
לפני נישואינו אשתי הי"ו נהגה להפריש חלק מסוים מכספה לצדקה/מעשר מדי חודש. כעת, בהינתן נסיבות כלכליות מסוימות, היא מעוניינת לחדול ממנהג טוב זה. שאלתי היא: האם נראה שתזדקק אשתי להתרת נדרים בגלל שנהגה לעשות כן יותר משלוש פעמים ללא אמירת "בלי נדר"? אם כן, כיצד מבצעים התרה זו מבחינה פורמאלית? מה הנוסח המדויק לשם כך? כמו כן, האם קרובי משפחה יכולים להתיר מנהג טוב שדינו כנדר?
בתודה ובברכה.

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן נושא של התרת נדרים, היא נתנה מעשר כפי כללי חיוב נתינת מעשר על פי דין, אם כרגע על פי הלכה אתם פטורים ממעשר, ממילא המצב הזה שבו אתם נתונים כרגע לא נכלל בנדרה. ואם המצב שלכם כן מחייב נתינת מעשר, אז הנושא כאן הוא לא רק הנדר אלא עצם חיוב נתינת מעשר שלדעת הרבה פוסקים הוא חיוב גמור וגם לדעת הסוברים שהוא מנהג עדיין הוא מנהג שיש לו תוקף מחייב. מי פטור ממעשר? אדם שהכנסותיו לא מספיקות כדי לחיות בצורה סבירה בסיסית ללא מותרות, פטור ממעשר.

שיהיה תמיד רק שפע!

מקורות:

הרחבה על כך ראה כאן.

על גדר חיוב מעשר כספים ראה כאן.