תפילת תשלומין על ידי חזרת הש"ץ

שאלה:

מי שלא התפלל שחרית באונס, ורוצה להתפלל במנחה תפילת תשלומין, האם יכול להתפלל מנחה לפני העמוד ויצא עם חזרת הש"ץ את תפילת התשלומין של שחרית?

תשובה:

החזן יוצא ידי חובת תשלומין על ידי אמירתו את חזרת הש"ץ, כמובן כאשר הוא מחוייב בכך. לגבי שאר שומעים זה נדון בפוסקים.

מקורות:

בברכי יוסף סי' קח ס"ק א הובא שגם שאר הציבור, מי שצריך להשלים ערבית יכול לצאת ידי חובה בשמיעת חזרת הש"ץ בשחרית, ומקורו ברדב"ז, אולם בתורת חיים סופר שם ס"ק ב כתב שדברי הרדב"ז אמורים לגבי הש"ץ ולא לגבי הציבור. בכף החיים שם הכריע כברכי יוסף, ומ"מ לגבי הש"ץ נראה ברור ברדב"ז דמהני. אמנם בתורת חיים שם דן אם זו קולא מיוחדת להשלמה של ערבית שאינה אלא רשות, או שזה נכון גם לגבי השלמת שחרית בחזרת הש"ץ של מנחה. בלקט הקמח החדש סי' קח אות לא נקט על פי המשנה ברורה שם ס"ק ה שאם הוא עצמו הש"ץ ודאי מועיל וכל הנדון הוא רק לדעת הברכי יוסף הנ"ל ולגבי השומעים.