קניות מחנות שאינה שומרת שמיטה / שימוש חול בסכך

שאלה:

שלום וברכה.
האם ניתן לרכוש בשנת השמיטה אבני מדרך מוצרי גידור וכד' ממשתלה שאינה שומרת שמיטה?
ומה לגבי רכישת צמחים מיד לאחר שמיטה? האם מכיוון שהם טופלו בשמיטה באיסור אסור לרכוש אותם?
שאלה נוספת,לגבי סכך ששימש לסיכוך סוכה וכרגע אנחנו עברנו לשימוש בענפי דקל,האם מותר להשתמש בו לשימושים אחרים?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. מותר לרכוש מוצרים אלו מחנות שאינה שומרת שמיטה, אבל אם היה הדבר תלוי בי, הייתי עושה מאמץ לתמוך בשומרי שביעית ולא קונה שם.

2. אין לקנות שתילים שנעשו באיסור בשמיטה.

3. מותר לעשות בו שימוש שאינו של מצוה, כי כבר אינו מיועד לסיכוך יותר, אבל אסור תשמיש שיש בו בזיון.

מקורות:

ראה במשנה ברורה בסי' כא ס"ק ד שלולב או סוכה העומדים לשימוש בשנה הבאה אסור להשתמש בהם תשמיש של חול בשאר ימי השנה, ומקורו בב"ח שם וראה ביאור הלכה שם מדעת החולקים. ומכל מקום, כאן שיעודו לסכך בטל על ידי השלכתו, הכל מודים שמותר להשתמש בו תשמיש של חולין. כמובן אם תשתמש בו מעתה לסוכות ותרצה להשאירו לשנה נוספת, יאסר עליך להשתמש בו לתשמיש חול, אולם כל עוד לא ייחדת אותו לסכך [והזמנה לבד אינה כלום עד שתשתמש בו בפועל לסיכוך סוכת החג] – אין חשש.