להודיע למלווה, שללווה יש "כעת" ממון לגבות ממנו

שאלה:

לווה שלא שילם בזמן, ורוצים לגבות מנכסיו, וכעת נודע לאדם שלישי שנכנס כסף ללוה, והלווה משיקוליו האישיים מסתיר עובדה זו מהמלווה,
האם מותר לאדם השלישי לספר למלווה "הנה נכנס ללווה כסף משם, לך תגבנו/תעקל וכדו' " !!!
האם יש כאן לשון הרע ?
האם אדרבה יש כאן השבת אבידה ?
או יש כאן איסור לא תסגיר עבד לאדוניו, מאחר ואמר הכתוב עבד לווה לאיש מלווה ??

תשובה:

שלום וברכה,

להודיע למלווה שיש ללווה כסף אין זה לשון הרע אלא מצוות השבת אבדה, שעוזר למלווה לגבות את מה שחייבים לו לפי הדין. אבל אסור לומר לו לעקל לו דברים משום שיש בדבר משום איסור לא תבוא אל ביתו, אלא יכול להודיע לו כדי שידרוש ממנו פירעון או יתבע אותו לבית דין, או שיקח ממנו את הכסף לפירעון החוב.

האיסור לא תסגיר לא שייך כאן כיון שאינו נעשה עבד של המלווה, וכוונת חז"ל שהלווה שלגבי דברים מסוימים מטריחים אל הלווה כיון שהוא כעבד. ובנוסף, שהרי הוא כבר היה עבד גם אם הוא מתחמק מהתשלום ולא מוסיף עליו עבדות במשה שמודיע שיש לו כסף.

בהצלחה.