עובד זר והלכות שבת המותר והאסור

שאלה:

לכבוד הרב,

אני אשמח לקבל עזרה בכמה שאלות בנוגע לעובד זר והאיסור והמותר ביום שבת קודש.

1. לעובד יש אוכל משלו (הוא טבעוני ואפילו ביצים או דגים לא אוכל) וכלים משלו ומבשל על הגז של ישראל, האם יש לייחד לו פלטה
משלו לשבת?
2. האם מומלץ או חייב שבשבת הוא יוכל בשולחן אחר ולא שולחן של שבת קודש?
3. כאשר הוא נמצא בבית, האם צריך להזהיר אותו לא לגעת באור או להשתמש בשקעי החשמל (אם הוא ייגע באור ונצטרך אותו, אסור לרמוז לו שום דבר בשבת)?
4. ביום יום מלבד העבודה, הוא משתמש כל הזמן בטלפון, חייב לאסור עליו את השימוש בטלפון בבית או שזה בגדר המלצה כי אין עליו חיוב
אם כי כרגע אין לו חדר, והוא משתמש בו בסלון וזה כמובן ייפגע בכבוד השבת כלפינו?
5. אם הוא נוסע לפני שבת וצריך לחזור במוצ"ש חזרה, האם מותר לי להגיד לו שייצא לפני יציאת השבת כדי להגיע סמוך למוצ"ש, או שצריך
להגיד לו לצאת אפילו בסמוך ליציאת השבת, העיקר שכבר לא שבת בפועל?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

1. אין צורך לייחד לו פלטה אבל חשוב שהכלים שלו החמים לא יגעו בכלים שלך, לכן, במידה והוא לא מחמם על הגז, אלא על פלטה, אם קשה להזהר אולי כדאי לתת לו פלטה קטנה משלו. ואכן יש להמנע מלאפשר לו לחמם על הגז, משום מראית העין שנראה שעושה עבור הישראל, ראה הפרטים בסימן רמו.

2. הוא יכול לאכול איתכם, ובכלל תזהרו בכבודו, זה חשוב לפעולותיו ובכלל.

3. צריך לומר לו שלא יעשה שינויים כי זה יגרום לכם שלא תוכלו לעשות כלום בשבת כדי להחזיר את המצב לתיקנו. אבל בחדר שלו או בשקעים שיעשה מה שהוא רוצה.

4. אין חיוב כלל. כמובן אין מקום לבטל מאוירת השבת בבית, תגידו לו לעשות במקום אחר.

5. אם הוא לא יכול להגיע אלא אם יסע בשבת, אמירה כזו היא בעצם אמירה לגוי לחלל שבת עבור ישראל ואסור. אבל אם יוכל לצאת נניח 13 דקות לאחר השקיעה ברכב ולהגיע, זה כבר בסדר. וגם אם בחר לעשות את זה יותר בניחותא ומעצמו יצא קודם, זה לא עסק שלך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב,
    רק להיות בטוח שהבנתי, לגבי הבישול (ביום חול ולא שבת) אוכל שלו (שימוש עם תבלינים שאין להם כשרות) בכלים שלו בגז שלנו, יש בכך בעיה (צריך ליחיד לו כירה משלו)?

    אם כן, צריך להכשיר את הגז באיזה שהיא דרך (היה בשימוש פעמיים בלבד על ידו)?

    תודה