חובת השבת ריבית

שאלה:

שלום רב כבוד תורתכם,

לפני כ-15 שנה חבר ביקש אלף שקלים להשקעה, ואמר שיכפיל אותם בסופו של דבר.

לימים מסיבה של קשיים, שלא הצליח לעמוד בהבטחתו. על אף זאת בכל זאת שהחזיר עם תוספת של 200 שקלים.

להבנתי (לאחרונה) יש כאן ריבית.

האם יש חובה היום להשיג איתו התקשרות ולהחזיר לו את התוספת הזו, (לסלק "מזכרת עוון")?

תודה רבה לכם
ועל שאר תשובות נפלאות ומסורות בקודש.

תשובה:

שלום וברכה,

אכן אסור למלווה לקבל תוספת, ויש בתוספת זו משום איסור ריבית. אולם מאחר ולא קצצתם את הריבית מראש הרי זה ריבית מדרבנן, וריבית מדרבנן אין חובה להחזיר. יש מחלוקת אם צריך להחזיר כדי לצאת ידי שמים. ולכן בדיעבד אתה לא צריך להחזיר וכדאי שתאמר לחבר שימחל לך על התוספת שנתן לך, ובכך אתה יוצא גם את השיטות שחייב לצאת ידי שמים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קסא ס"ב, ובפת"ש שם.

הצטרף לדיון

תגובה 1