לענות אמן, מורידים מהזכויות

שאלה:

שלום רב כבוד הרב היקר!
1. אדם נמצא ברחוב והוא מדבר עם תלמיד חכם בטלפון והתלמיד חכם בסיום השיחה מברך אותו אותו אדם שבורך נמצא ברחוב ויש ריח של קטנים או אשפה האם מותר לענות אמן על הברכות ליד ריח של קטנים או אשפה?
2. אם אדם ירד מהמדרכה לכביש וחצה את הכביש בלי להסתכל ולא היו מכוניות ( לא נעשה נס כי לא היו מכוניות) האם הוא עבר איסור של נשמרתם מאוד והאם מורידים לו מהזכויות?
תודה רבה כבוד הרב היקר!

תשובה:

1. מותר לענות אמן באופן זה. הברכה הזו אינה דבר שבקדושה.

2. הוא עבר על האיסור של ונשמרתם, אבל לא היה במקום סכנה ולא מנכים לו מזכויותיו.