עזרה וצדקה לגוי

שאלה:

שלום רב
האם יש בעיה הלכתית לתת צדקה לגוי (במקרה הספציפי ערבי מוסלמי, שעובד איתי) שבחובות קשים שהובילה למצב נפשי קשה ולהתמוטטות. מדובר על עזרה
כספית וגם תמיכה נפשית וכדומה.
לכאורה גם מצד עצמו אם מותר בכלל וגם מצד שזה על חשבון צדקה ליהודי.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

מותר לתת לגוי מכספי צדקה מפני דרכי שלום, אבל זו יותר הוראה לגבאי צדקה שיש בזה משום דרכי שלום, אדם פרטי שלא שייך אצלו הענין של איבה יתן את הצדקה ליהודי.

בנתינת מתנה לגוי יש בה חשש של לא תחנם.

מקורות:

ראה גיטין סא,א מפרנסים עניי נכרים עם עניי ישראל. וראה בש”ך (יו”ד סי’ רנא סק”ב) שפסק שניתן לתת להם צדקה, ומה שאמרו “עם עניי ישראל” זה לאו דוקא כשיש שם ישראל. ו“מפרנסים” כלומר, מתוך הקופה של העניים, למרות שזה בעקיפין גם בא על חשבון עני אחר. אולם שמעתי בשם הגאון רבי חיים קנייבסקי זצ"ל שאי אפשר להחשיב צדקה לגוי ממעשר כספים, כיון שנתינת הצדקה לו היא רק מדרכי שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה. אם הצדקה לא באה על חשבון צדקה ליהודי ואתן גם ליהודי בלי קשר לזה. או שלא חשבתי את אותו סכום לתת בכלל לצדקה. האם מותר גם לאדם פרטי? וכמובן שהסכטם לא ממעשר.