מכירה של דברים לא יודעים מאיפה הגיעו

שאלה:

שלום וברכה!

א. מוכר בחנות, שמגיע אליו מישהו ומוכר לו כמות קטנה בחצי מחיר בטענה שהוא רוצה להיפטר מהסחורה. הוא מאוד חושד שזה מגיע מגניבה מהחברה (שלא שמה לב לגניבות קטנות). האם מותר לו למכור את זה? או למכור את זה במחיר מופחת?

ב. מישהו נתן לי כסף כמחווה בשביל לקנות שתייה לעצמי, לא השתמשתי עם זה ולקחתי את זה לעצמי. צריך לתת מזה מעשרות?

תודה מראש!

תשובה:

שללום וברכה,

אם אתה יכול לברר בחברה על כך מה טוב. אם אתה לא יכול לברר מותר לך לקנות ממנו כיון שלא ידוע לך שהסחורה גזולה ואין חזקה שהסחורה גזולה ויתכן שנשאר לו מעט סחורה שרוצה להתפטר.

אם לקחת את הכסף לעצמך אתה צריך לתת מעשרות.

בהצלחה.

מקורות:

בהלכה מצאנו שהאיסור לקנו מגזלן נאמר דווקא אם ברור שהחפצים גזולים, ולכן גזלן שרוב החפצים שלא גזולים והמיעוט אינם גזולים, מותר לקנות ממנו [שו"ע סימן שסט ס"ג] כיון שתולים שקנה מהמיעוט שאינו גזול. וכן בדברים שחזקתם גזולים אסור לקנות. אבל ספקים אין איסור לקנות מהם אם לא ידוע שהסחורה גזולה ואין חזקה על כך. ופעמים שנשאר מעט סחורה שרוצים להתפטר ממנה.