הוצאות שבת חוזרים – מה הגדר ומתי?

שאלה:

מה הגדר או הגבול של כל מזונותיו של אדם קצובים לו מר”ה ועד ר”ה חוץ מהוצאות שבת. שעל זה יש אם מוסיף מוסיפים לו. הקב”ה אומר לוו עלי ואני משלם. האם זה אומר שאפשר לקנות בלי חשבון?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה במשנה ברורה בתחילת הלכות שבת מבואר שזה לא כך. הרי מצד אחד כתוב לוו עלי ואני פורע, ומצד שני נאמר עשה שבתך חול ואל תצטרך לבריות. ובמשנה ברורה שם כותב שני חילוקים, האחד שיש הבדל בין מי שיש לו כסף והנושא האם לשמור למחר או לכבד את השבת, שרק באופן זה אומרים שהוצאות שבת חוזרים, אבל אם אין לו לא יזדקק לאחרים. והחילוק השני, שכאשר הוא כבר רגיל לקחת מצדקה, יטול גם כדי לענג את השבת יותר, אבל אם הוא במידה טובה זו של לא להזדקק לצדקה, לא יטול כדי לכבד את השבת אלא יעשה אותה חול. מסקנת המשנה ברורה שמי שדחוק קצת ינקוט בגישה האמצעית, כלומר לא יקנה אכלים יקרים מידי, אבל כן שיהיו שלוש סעודות ולא רק שתים, ושיהיה לו דג פשוט לסעודתו.

שבת שלום ורוב שפע.