התרת נדרים לנפטרים

שאלה:

השתתפתי לאחרונה בהלויה של אשה שנפטרה וההלויה נערכה בלילה ולאחר ההספדים לפני הקבורה כנהוג הממונה מטעם חברא קדישא ביקש מחילה וכל מה שעשינו עשינו לכבודך,הנוסח המוכר ואולם לאחר מכן הוא פנה לקהל ואמר היות ויתכן שהמנוחה היו לה חובות או נדרים ולא התקיימו נעשה התרת נדרים ונאמר שלוש פעמים יחד שרוי לך,מחול לך ומותר לך.אני מעולם לא ראיתי ולא פגשתי מנהג כזה לעשות התרת נדרים למת.האם יש מקור למנהג כזה,האם זה מעוגן בהלכה,האם בכלל מנהג כזה מוכר בעדות מסוימות שנהגו כך?
בברכה

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר מנהג כזה וגם לא ממש מבין אותו, בודאי התרת נדרים לא יכולה להיעשות לאחר המוות, או ללא בקשת הנודר, אני מניח שזה יותר דומה לסוג של התרת קללות ונידויים שעושים בעשרה בערב ראש השנה בהרבה מקומות, שאדם מבקש התרה על צד שנתחייב נידוי מן השמים, שם זה אכן יותר תפילה ופסיקת בית דין של מטה להסיר נידויו ויתכן שזה מועיל גם לאחר המוות.