נקיון לדברי קדושה בשבת

שאלה:

שלום הרב שאלה
שמעתי לא מזמן שאומרים שאדם שהלך לעשות צרכיו [גדולים] ,בהנחה שרוצה ללכת ללמוד תורה או להתפלל או פסוקים וכדומה צריך לנקות את עצמו בדבר לח [מגבונים וכדומה]
רציתי לשאול באופן מעשי פרקטי מה יש לעשות בשבת במצב הזה שהרי יש בעיה של סחיטה , [ואפילו ששמעתי מהרב שלנו שמגיע מירושלים שיש מגבונים שמייצרים אותם עם כמות נוזל נמוכה שמותאם לשבת שלא יהיה בעיית סחיטה במקום שלנו זה לא בר השגה כל כך] ,
ויש בעיה קצת להתקלח עכשיו בחורף במים שהינם פושרים בקור הזה וגם אין בכלל מים חמים

תשובה:

אין חיוב כזה, יש הידור, אם זה אפשרי טוב ואם לא, גם טוב. אסור גם שיהיה לחץ עם הנקיון, אם לא רואים ליכלוך כשיושבים מבחוץ, במידה והיית מסתכל שם, זה נחשב נקי, ליכלוך פנימי אינו בעיה. בעבר היו מנקים באבנים חדודות, נקל לשער מה רמת הנקיון שהיתה מתקבלת. הנקודה הזו חשובה כי יש אנשים שנכנס להם לחץ וחרדות מהנושא הזה והם גורמים לעצמם נזקים חלילה. אגב אף אחד לא אומר להתקלח, יש מנקים שם עם קצת מים ומנגבים בטישיו יבש, זה מותר בשבת.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה הרב
    הענייין שאח שלי אומר שהרב שלו אמר שכל הפוסקים הספרדים כולל הרב עובדיה זצוק"ל היה אומר שצריך להחמיר בזה וזה מעיקר הדין
    אפשר מקור לזה

  2. זה לא מעיקר הדין, מעיקר הדין שיהיה נקי, לא משנה איך… אבל זה הידור כדי שלא להכשל.
    משנה ברורה סימן עו
    (יח) לדברי הכל – ר"ל אפילו לדברי המתיר בס"ד בצואה על בשרו ומכוסה שאני הכא דבמקומה נפיש זוהמא טפי ע"כ יש לו לאדם להתעורר ולראות תמיד שיהא נקי פי הטבעת שלו ולרחצו במים או ברוק כדי שלא ישאר שמה אפילו משהו מצואה [של"ה וח"א]:
    (יט) כשהוא יושב – אבל אם אינה נראית אפילו כשהוא יושב מותר שלא ניתנה תורה למלאכי השרת:

  3. נ. ב.
    לא לשכוח שהפוסקים מהדור הקודם כמו המשנה ברורה ומקודם לו לא היה להם אפשרויות טובות לקינוח, ב"ה היום אפשר בדרך כלל עם טישו לנקות הכל ביובש…