מתי מקבלים נפש רוח נשמה יתירה בשבת

שאלה:

שלום.
אפשר לקבל פירוט של זמני הכוונות בשבת לקבלת נפש, רוח, נשמה יתרה?

תשובה:

שלום וברכה

אינני בקי בחכמת הקבלה, אבל את הידיעה הבסיסית אכתוב, על פי המובא בס' שער הכוונות דף סח למהרח"ו מהאר"י:

מצד הנוק', את הנפש בעת קבלת שבת בשדה באומרו בואי כלה, את הרוח בברכו של ערבית, ונשמה באמירת ופרוס סוכת שלום.

מצד הדכורא, ביום השבת [דף עג שם] בברכו של שחרית נכנסת הנפש [ויש אומרים בנשמת], בסמיכת גאולה לתפילה הרוח, ובמוסף במילת "איה" בקדושה, תוספת נשמה.

מלבד זאת הארת תוספת שבת מקבלים במקווה בערב שבת, מצד הנוק'. ובשביל היום טובלים בבוקר שוב לפני התפילה.

ברכה והצלחה

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. ממתי אפשר להוסיף? הרי אי אפשר לקבל שבת מיום ששי בבוקר, ואף לא מזמן חצות היום, כי עדיין לא שבת, אין עניין שאדם יחליט ביום אחד בשבוע לעשותו שבת, אלא צריך להוסיף על יום שבת. ועד כמה אתה יכול להוסיף? כל זמן שיש לו קשר לשבת, 'מפלג המנחה ואילך' [עיין שו"ע סי' רס"א ס"ב].

    איתא בזוהר הקדוש [תיקון מ"ח דף פ"ה ע"ב], צריך האדם בשבת לשנות במלבושיו ובהדלקת הנרות ובמאכלים. וצריך להיות מוסיף מחול על הקודש. וכל המוסיף מחול על הקודש, מוסיפין לו נפש יתירה בשבת. וכל הגורע, גורעים לו ההוא נפש יתירה. דהיינו, בשבת האדם מרוויח 'נפש יתירה', ורק ע"י התוספת שבת!!! – הוא מקבל תוספת נפש זאת.

    .

  2. בנוסף – הכוונה:
    (איתא בזוהר הקדוש) …וצריך להיות מוסיף מחול על הקודש. // זהו לימוד התורה יותר בשבת מאשר ביום חול ואז מוסיפים לו נפש יתרה!!! //
    וכל המוסיף מחול על הקודש, מוסיפין לו נפש יתירה בשבת. וכל הגורע, גורעים לו ההוא נפש יתירה.

  3. תוספת שבת וקבלתה מבחינת איסורי השבת וקדושתה היא מפלג המנחה אבל הענין הסגולי של טהרת המקווה שעל ידה זוכים לנשמה יתירה היא בטבילה לכבוד שבת שנעשית כבר שעה לפני חצות היום.