עובד במסעדה אם מותר לאכול בלי לשאול

שאלה:

שלום,
עובד במסעדה שכבר תקופה ארוכה מתיר לעצמו לאכול קצת מהאוכל שהוא מוכר בלי לשאול את בעל הבית אם מותר לו לאכול, ובעל המסעדה רואה את זה ולא אומר כלום, ועכשיו העובד שואל אם מותר לו להמשיך לאכול כי הבעל המסעדה בעצם רואה וזה נראה שהוא מסכים לכך, בגלל שהוא לא אומר כלום, או שאסור לו להמשיך לאכול כי יכול להיות שבעל המסעדה לא רוצה להעיר לו כי לא משתלם לו להסתכסך איתו, אבל בעצם הוא לא מסכים לכך.

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש מנהג שהעובד במסעדה יכול לאכול מהאוכל של המסעדה, מותר לעובד לאכול. אם אין מנהג שעובד אוכל מהאוכל של המסעדה, אסור לעובד לאכול. במקומות שלא נהוג שהעובד אוכל לא יועיל שתיקת בעל הבית, כיון שאין שתיקה כהודאה כאשר רואה שלוקחים ממנו. וכדי להמשיך לאכול צריך רשות מבעל המסעדה.

בהצלחה.

מקורות:

פת"ש סימן קנג ס"ג הביא את דברי הסמ"ע סימן קנג ס"ק לב שאם משתמש בשל חברו וחברו ראה ושתק, השתיקה לא מחייבת.