שליח שגובה שכר תיווך

שאלה:

שלום.
יש לי חבר שעובד שכיר בסוכנות רכב. ועושה עיסקאות טריידאין עם אנשים. את הרכבים שהאנשים מחזירים הוא מעביר לסוחר רכבים. המחיר שהסוחר נוקב לו הוא מוריד לצורך הענין סכום כלשהו .
נגיד. אומר ללקוח במקום 10 אלף הוא אומר ללקוח 9 אלף ובכך לוקח לעצמו את האלף .כמובן שיש הסכמה על המחיר עם הלקוח.האם הלכתית יש פה בעיה?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור למתווך לקחת חלק מהכסף של המוצר, למשל: סוחר שמסכים לרכוש את הרכב ב10,000 ש"ח אסור לו להעביר  רק 9,000 אלא כל הכסף שייך לבעל הרכב. אם ידוע לקונה ולמוכר שהוא לקוח אחוזים עבור התיווך – מותר לו לקחת את התיווך. ולכן מוטל עליו לומר מראש לסוחר שהוא מביא לקוחות ולוקח רווחים מהעסקאות.

כמו כן אם הוא עובד שכיר של מכירת רכבים אסור לו לקחת גם רווחים נוספים עבור עסקאות שעושה וכל הרווחים שייכים למעביד כיון שהוא מקבל שכר עבור העבודה וכל הרווחים שנעשים שייכים למעביד.