לא אמר אתה חוננתנו להשלים בשומע תפילה?

שאלה:

שכח אתה חוננתנו ואמר בשומע תפילה ובטעות סיים ברוך אתה ה' חונן ומיד תיקן כי אתה שומע תפילה האם עלתה לו תפילת שמונה עשרה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית חובה להזכיר, שאדם שלא אמר אתה חוננתנו וכבר סיים את הברכה, אינו אומר ברכה זו בשומע תפילה כיון שבלאו הכי יבדיל על הכוס, ורק אם הוא יודע שאין לו אפשרות של הבדלה על הכוס [נדיר ביותר…] אומרה בשומע תפילה. ראה בענין זה בשמירת שבת כהלכתה פרק נח סעיף י-יא ובשם הגרש"ז אויערבך. כך שלהבא אין להשלים בשומע תפילה.

ולעצם שאלתך, כיון שתיקנת בתוך כדי דיבור ולא סיימת את החתימה זה בסדר, אם עבר תוך כדי דיבור יש לחזור לראש הברכה ואם לא תיקן וסיים יש לחזור לראש התפילה.

אמנם לא היה לך לחזור לכי אתה, אלא כיון שאמרת ברוך אתה ה', היה צריך לומר: "שומע תפילה".

שבוע טוב.