שבר חפץ לתלמיד

שאלה:

אני בחור בישיבה קטנה, רכשתי בוקסה קטנה לפני כשנה ב400 ש"ח, הבאתי אותה לישיבה, לא ידעתי שאין רוח הישיבה נוחה ממנה, באופן כללי בחורים נהגו לבקש ממני להשתמש בה ולקחו אחריות על נזקיה.
אתמול בלילה ביקש ממני בחור להשתמש בה לשמיעת מוזיקה בשעת לילה בפנימיה, ונתתי לו את הסכמתי.
למעשה: הבחורים נסחפו להרקדה מטורפת בקולי קולות בשעת לילה מאוחרת (23:00).
עד כדי שאחד השכנים התקשר לראש ישיבה להתלונן על הרעש והמוזיקה המטורפת כלשונו (טראנסים בלע"ז).
רה"י הגיע לפנימיה, ובחמת זעם שבר את הבוקסה לרסיסים.
שאלתי ובקשתי: האם אני אמור לספוג את הנזק, או הבחורים שהשתתפו בריקודים, או הרב ששבר את הבוקסה ?
הרה"י כועס עלי בכלל שהבאתי את הבוקסה , אבל אני לא ידעתי שזה אסור, והמשגיח בישיבה ידע שיש לי בוקסה ולא אסר עלי שימוש שקט בו.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הבחור ששאל את הבוקסה חייב לשלם על הבוקסה כדין שואל שחייב על כל נזק – גם אם אירע הנזק באונס.

כמו כן הראש ישיבה חייב על שבירת הבוקסה, ולמרות שמותר לראש ישיבה לקחת את הבוקסה עד שהבחור יחזור לביתו וייקח את הבוקסה, אבל אסור לו להזיק את הבוקסה.

ולכן אתה יכול לתבוע את התשלום או מהחבר או מהראש ישיבה.

בהצלחה.

מקורות:

בסמכותו של מחנך לקחת לתלמיד מכשיר שלא תואם את רוח המוסד, אבל לא יכול להזיק לו את המכשיר. ראה כאן. ואם מדובר במכשיר שלא חינוכי והמכשיר מקלקל את התלמיד מותר למחנך להחרים לו את המכשיר לצמיתות. ראה כאן. אבל כאן שלא מדובר במכשיר פסול אלא שלא מתאים לישיבה, אסור להזיק אלא