לגבות תשלום מאדם שהשתמש בחניה ע"י גזלת החניה

שאלה:

שלום לכבוד הרב וישע רב. אנשים שהשתמשו בחניה שלנו לאורך זמן, ע"י גזלת החניה ושימוש בה וזה נעשה נגד רצוננו, התרענו על זה כל הזמן. שאלתי לכבוד הרב, האם מבחינת ההלכה יש לנו אפשרות לתבוע מהם תשלום על שימוש בחניה שלנו שנעשה לאורך שנים, (כמו שאדם נכנס לחניון ומשלם על שימוש בחניה) אע"פ שהשימוש בחניה נעשה ע"י גזלה ונגד רצוננו, וא"כ, איך נוכל לכפות אותם שישלמו, האם להזמין אותם לדין תורה?

תשובה:

שלום וברכה,

לא ניתן לגבות תשלום שכירות מאנשים זרים שנכנסו לחנייה שלא ברשות, כיון שהחנייה לא הייתה מיועדת להשכרה, ודינו כדר בביתו של חברו בבית שלא עשוי להשכיר שפטור מלשלם.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שסג סעיף ו

 הדר בחצר חבירו שלא מדעתו, שאמר לו: צא, ולא יצא, חייב ליתן לו כל שכרו. ואם לא אמר לו: צא, אם אותה חצר אינה עשויה לשכר, אינו צריך להעלות לו שכר. ( ואף על פי שהוציא את בעל הבית בעל כרחו מן הבית והוא דר בו (מרדכי פרק כיצד הרגל). ואפילו היה רגיל להשכיר, רק שעכשיו לא עביד למיגר, בתר האי שעתא אזלינן) (נ"י פ' הנ"ל), אף על פי שדרך זה הדר לשכור מקום לעצמו, שזה נהנה וזה אינו חסר.