מצע מנותק בשמיטה – גידולי מים

שאלה:

לגבי עלים שגדלים על מים כמו בחסלט , האם יש מניעה לקנות אותם גם ללא כשרות בד"ץ, ואם כן, מדוע?

תשובה:

שלום וברכה

בהחלט יש בזה בעיה. ראשית החזון איש סבר שגם בגידולי מים יש איסור שביעית ודינם כקרקע. ממילא גם כאשר מגדלים במים יש להקפיד שיהיו בתוך כלי שאין בו ארבעים סאה, ואז יהיה דינם כעציץ שאינו נקוב, וכך יהיה ניתן להקל יותר [ולדעת הגרי"ש אלישיב גם במקרה זה להקל רק על ידי מכירה לנכרי, וכך נוהגים במערכת הכשרות של הרב אפרתי]. שנית, גם בשנת השמיטה יש צורך בכל מקרה בכשרות מהודרת כדי לוודא את ההקפדה על השמירה מתולעים.

שבת שלום וחג שנמח.