מילוי מים במצנן – פסיק רישיה דלא איכפת ליה?

שאלה:

מנורה וציפצוף קל שמזהירה שהמים במצנן נגמרו.וכשממלאים מים בהפסקות היא נכבית בשלב מסוים.והציפצוף הקל מפסיק. אם מילאו מים במצנן ביום טוב ופסקההציפצוף וכבתה הנורה ולממלא היה איכפת שיהיו מים אך לא היה איכפת לו אם המנורה והציפצוף הקל היו נמשכים למרות שאין ספק שהיה מעדיף שיפסק הציפצוף והמנורה תיכבה אך אם זה לא היה קורה גם לא היה לו עקרוני .ומה שכן הטריד אותו זה שאין מים.האם ביום טוב חל איסור למלא מים כשיתכן שאם לא ימלא המשאבה תינזק ויהיה לו הפסד מרובה והמכשיר לא יצנן לו את הסוכה.ויסבול מחום.

תשובה:

אין להקל, הרי הלכה היא שפסיק רישא דלא ניחא ליה אסור. מה גם שברור שזה פסיק רישא דניחא ליה, לא רק בגלל רעש הצפצוף, אלא בגלל שזה מתריע על סיום המים דבר יעיל מאוד, ואם ביום חול זה ניחא ליה גם בשבת זה נחשב ניחא ליה, אי אפשר להחליט עכשיו אין לי צורך בזה כי שבת…

חג שמח.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. 1.השאלה היתה על יום טוב ולא על שבת.
    2.השאלה היתה על לא איכפת ליה ולא על לא ניחה ליה.
    3.כמו כן הוא יכול לראות את מצב המים גם ללא ההתרעה של הנורה והציפצוף כיוון שיש חלונית שדרכה ניתן לראות את מצב המים.
    4.מדובר בכיבוי המנורה על ידי מילוי המים.כשמטרתו היא הנוכחות של המים שגם את המים הוא ממלא בהפסקות על ידי קנקנים ואינו יודע מתי תיכבה המורה ויופסק הציפצוף.
    5.האם הנורה הזו היות שהיא לא נורת חימום אלא מסוג לד,ומדובר בכיבוי ולא בהדלקה.האם יש פה גרמא בדרבנן ביום טוב.
    6.בהנחה שזה לא גרמא אלא פסיק רישיה האם לאור כל הנתונים שהוספתי כמו החלונית שנותנת לו יכולת לראות את מצב המים במצנן יחשב הכיבוי כלא איכפת ליה.

  2. 1. היינו הך.
    2. אדרבה, למה זו סיבה לקולא?
    3. ודאי יש חשיבות להתרעה, לא עשו אותה סתם, אדם לא תמיד רץ לראות מקרוב.
    4. בודאי זה פסיק רישא, כיון שבאחד המילויים ודאי תכבה, וניתן גם להבחין בכך מתי זה יקרה אם מעניינים.
    5. יש נדון רחב אם הפסק זרם חשמל זה דאורייתא או דרבנן, החזון איש כידוע החמיר בכך, כמו כן לא ברור לי שזו גרמא.
    6. כאמור נראה לאסור, לא הבנתי אם נוסף עוד פרט בשאלה 6.

  3. לגבי מספר 4 לכאורה אם לא מעיין ולא יודע שכעת מילוי זה יכבה אזי זה ספק פסיק רישיה .
    ולא הבנתי מה שכתבתם שניחא ליה מצד שזה יעיל ההתראה הזו וכו. הרי כאן הוא מכבה את הצפצוף. ולא מפעיל את מערכת התראה.