ברכה אחרונה על גלידה / צירוף מאכלים לברכה אחרונה

שאלה:

שלום רב
האם כשאוכל שני סוגים שונים של אוכל (כמו פרי וגלידה)פחות משיעור של 30 גרם וביחד מצטרפים לשיעור צריך לברך בורא נפשות?

תשובה:

שני מאכלים בודאי מצטרפים לשיעור ברכה אחרונה, בפרט כאשר הם מאותו סוג ברכה [אחרת זה נדון נוסף, ראה כאן ובתגובות ההבדלים בזה בין בני אשכנז לבני ספרד] ספציפית לגבי גלידה יש כאן שאלה אם זה נקרא אוכל או משקה [מאכל ומשקה אינם מצטרפים לשיעור ברכה אחרונה]:

למעשה, לענין ברכה אחרונה על גלידה נחלקו הדעות, ראה שו"ת יביע אומר ח"ח סי' כה שנוקט בפשיטות שתמיד דינה כמשקה וממילא כיון שאינה נאכלת בכדי שתיית רביעית אין עליה ברכה אחרונה, ואילו בשו"ת בצל החכמה ח"ג סי' קיד – קטו מחלק בין גלידה שהיא משקה קפוא – קרחון, לבין גלידה הנעשית מביצים שדינה כאוכל, ויש שסברו שתמיד יש לברך ברכה אחרונה על גלידה כאשר היא נאכלת כזית בכדי אכילת פרס, משום שכרגע צורת אכילתה כאוכל, ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ב סי' קי, וכן נקטו כמה פוסקים לעיקר. לכן הראוי הוא שלא להכנס לספק ברכות, אבל מי שאכל יעשה בזה כהוראת רבותיו.