נגיעה במקומות המכוסים בהנחת תפילין

שאלה:

שלום לכבוד הרב ,
בעבר שאלתי שאלה בעניין נגיעה במקומות מכוסים וב"ה קיבלתי תשובה ,
לאחר מכן היתה תגובה של אחד הקוראים בעניין נגיעה בכפות הידיים במקום הנחת התפילין ומתגובת הרב הבנתי שיש ליטול ידיים לאחר נגיעה באותו מקום מכוסה שבזרוע .
אבקש לשאול את כת"ר -כמעט ואיני מצליח שלא לגעת עם האצבעות באותו מקום הנחת תפילין של יד זה קורה בעת קשירת התפילין והצמדתן לזרוע – האם אחרי פעולה זו יש ליטול ידיים ?
ברור לי שאם נוגעים למעלה מזה באזור בית השחי אין שאלה – ויש ליטול ידיים ,אך מקום הנחת התפילין של יד קצת למטה מבית השחי -הבנתי שיש הסוברים שאין זה נחשב למקום מכוסה כי עובדה ששם מקום הנחת תפילין ולכן אין ליטול ידיים גם אם נגע בזרוע במקום הנחתן .
האם הבנתי נכון ?
ומה יעשה אדם שאין לו מים לנטילה ונגע בזרוע ?
תודה וכל טוב

תשובה:

לכתחילה יש להזהר שלא לגעת במקומות המכוסים ביד ולא לחכך בראש, כיון שאז הוא יתחייב בנטילה, ראה דינים והנהגות לחזון איש פרק ג אות י, בשיער הראש כידוע נגיעה בעלמא בלי חיכוך אינה מחייבת נטילה, וראה אות חיים ושלום כז יד שתמיד נהג ליטול ידיו אחרי הנחת תפילין, אבל העולם לא נהגו בכך, וכנראה סומכים על כך שנזהרים כאמור לא לגעת בקיבורת.

אם אין מים מספיק לקנח בבד.

הצטרף לדיון

תגובה 1