ברכת המזון למי שלא אוכל לחם

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אמא שלי רגישה לגלוטן ולכן לא אוכלת לחם וכתוצאה מכך לא מברכת ברכת המזון.
האם בשבת כשהיא אוכלת ארוחה גדולה ללא לחם( עקב אילוצים בריאותיים) מותר לה לברך עימנו על הארוחה?
אמא שלי תשמח על הזכות ולברך על האוכל.
תודה רבה!

תשובה:

היא צריכה לברך ברכה אחרונה בורא נפשות ולא ברכת המזון.

הזכות היא לקיים את המצוות כפי שנמסרו לנו, ובכלל זאת יש ברכה מיוחדת לכל מאכל לפי ענינו. ברכת המזון רק על לחם. ברכה מעין שלוש, על חמשת מיני דגן שאינם לחם, בורא נפשות עם מוצרי בשר ודגים פירות וירקות [למעט שבעת המינים] וכו'.

ואגב החובה לברך היא בכל אכילה ושתיה ולא רק בשבת כמובן.

חיים טובים ומאושרים.