נזילה שנובעת מפגם באיטום חובת המשכיר או השוכר

שאלה:

אני שוכר דירה ויצא לי בשוגג הצינור שמחבר בין המכונת כביסה לצנרת, תוך כמה דק' מאז שאשתי הפעילה את המכונה השכנים מלמטה דפקו של הבית שלהם שלולית, אשתי הגיעה למבח וראתה שהכל מלא מים, כיבתה את המכונה ייבשה וכו'
השאלה היא האם משהו חייב לשכנים על הנזקים בגג [סיד], העניין הוא שמהירות הנזילה מראה על פגם מהותי באיטום, ואולי מכוח זה גם זה לא נחשב רק גרמא
תוגה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה זה אין חובת תשלומי נזיקין על נזקי מים שיצאו והזיקו. השכנים מלמטה יכולים לחייב את המשכיר לתקן את איטום הבית שבינו לבין השכנים [אם אכן התברר שהאיטום לא תקין].

בהצלחה.

מקורות:

ממון של אדם שהיה שמור ויצא והזיק פטור הבעלים עד שיהיה לו שהות לתקן את הפירצה. וכפי שמצאנו במשנה (ב"ק פ"ו מ"א) הכונס צאן לדיר ונעל בפניה כראוי ויצאה והזיקה פטור. מבואר שאם הממון היה שמור ואירע מקרה והממון יצר והזיק פטור עד זמן שיוכל לתקן את הממון שיהיה שמור.

אם יש בעיה של איטום חל חובה על השכן העליון לתקן את האיטום.