לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

איסור ריבית בהלוואה לחברי הקופה

שאלה:

גמ"ח שדורש דמי חבר כדי לקבל הלוואה:
א. האם צריך לדעת בבירור שהם אינם מתחייבים לתת את ההלוואה למי שמשלם דמי חבר, כדי שלא יהיה בזה איסור רבית, או שמספיק מה שאינם מציינים התחייבות זו?
ב. האם אפשר לשלם את דמי החבר ממעשר כספים?
אשמח לקבל מקורות על כך.

תשובה:

שלום וברכה,

גמ"ח שנותן הלוואות רק למי שנותן דמי חבר יש בדבר משום איסור ריבית מוקדמת. כדי להתיר להלוות לחברים צריך שהגמ"ח יתנה מראש שאינם מתחייבים להלוות לחברי הקופה. אם אין התחייבות כזו והם מלווים לחברי הקופה יש בדבר משום איסור הנ"ל שהם נותנים הלוואה למי שנתן להם מראש תשלום.

מותר לתת דמי חבר מכספי מעשרות- הכסף שנכנס לגמ"ח הרי זו צדקה מהודרת.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך יורה דעה הלכות רבית סימן קס סעיף ו "אסור להקדים הרבית או לאחר אותו. כיצד, נתן עיניו ללוות ממנו והיה משגר לו דורון ופירש בשביל שילוהו, (טור וכב"י שכ"נ מרא"ש), או שהוא מתנה מרובה דמסתמא הוי כאילו פירש לו) (שם בשם סמ"ג) בשביל שילוהו זו היא רבית מוקדמת.

מבואר בדברי השו"ע שמתנה מרובה נחשב שמפרש שנותן בשביל שילווהו, ובהו"ק של דמי חבר נחשב למתנה מרובה. ויתר על כן ודאי שנותן את ההו"ק כדי לקבל הלוואה, ולכן צריך תנאי ברור שהגמ"ח לא חייב להלוות לחברי הקופה.