העתקת פטנט קולמוס השמיר

שאלה:

שלום רב
הנידון:שאלה בענין זכויות יוצרים

רקע
לפני כעשר שנים התעורר ד"ר אליהו גוזלן מומחה לחומרים לפתח קולמוס אשר יקל על הסופרים במלאכת כתיבת הסת"ם. הכתיבה עד אז הייתה בעיקר באמצעות קולמוס העשוי מנוצת תרנגול הודו. הקולמוס נשחק במהירות והצריך את הסופר לחדשו כל כמה שורות של כתיבה דבר שמקשה מאד לקבל כתיבה אחידה וזרימת דיו רצויה וגרם לסופר לשעות רבות של התעסקות בבנייתו ולסופרים רבים לנטוש את המקצוע.
שלבי הפיתוח
בשלב ראשון במשך כשנה נבדקו ונוסו מגוון חומרים קרמים עד שנמצא שהחומר הקרמי העשוי מזרקוניה קשה דיו מחד וניתן לעיבוד ללא שבירה מאידך
השלב השני שערך למעלה משלוש שנים היה ליצור צורת קולמוס שתאפשר כתיבה שהצריך לנסות מאות צורות של גימור הכולל חריץ כנפיים שיאפשרו זרימת דיו אחידה וצורה גאומטרית שתאפשר זרימת דיו לשפיץ והפצתו.
בפיתוח הקולמוס הושקעו מאות אלפי שקלים במכונות ייצור ובתנור שרפה ושכירות פועלים וסופרים שינסוהו ועוד.
כיום הקולמוס הפך להיות נחלתם של סופרים רבים וניתן לכתוב עימו כמה ספרי תורה ללא השחזה בחדות בעובי אותיות אחיד ובזרימה טובה ורבים מהסופרים מעידים שפרנסתם ניצלה בעקבות כך

הקולמוס נרשם כפטנט ישראלי ופטנט אמריקאי בין לאומי

ברצוני לשאול
א. האם מותר להעתיק ולייצר ולמכור קולמוסים כדוגמתו ללא רשות הממציא
ב מי שעשה כן האם צריך לפצות את הממציא
ב האם מותר לקנות ממי שהעתיק ועשה כן
ג ואם קניתי האם מותר לי להשתמש בקולמוס

תשובה:

שלום וברכה,

הפטנט של "קולמוס השמיר" רשום כפטנט, ולפי הלכה אסור לפגוע בזכויותיו. וכדין כל בעלות על זכויות יוצרים שאסור להפר זכויות יוצרים לפי הלכה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה בדבר זכויות יוצרים.

כמו כן מצאנו בפוסקים באיסור העתקת רישיון – ראה שו”ת דברי מלכיאל ח”ג סימן קנז שדן על אחד שקיבל רשיון מהממשלה לשווק מים מתוקים, ובא חברו והקים מפעל כמותו ומשווק מים תחת הרשיון של הראשון, ואסר הדברי מלכיאל משום שפוגע בסחורה שלו. ולמרות שלא לקח שום ממון מחברו, אלא משתמש ברשיון שלו, ופוגע בעסק שלו כאשר יש שניים בשוק שמשווקים עם רשיון. ומבואר שיש בעלות על ‘מותג’ או ‘מוניטין’ שלו ואסור לקחת ‘מותג’ או ‘מוניטין’ של חבר בלי רשות ולהשתמש, וכדין פגיעה בזכויות יוצרים שדנו בו הפוסקים