היוצא לדרך בזמנינו – חייב לקחת תפילין?

שאלה:

אם יוציאם מהעיר יש חיוב לקחת את התפילין ?
האם אפשר לקבל מקור
ישר כח

תשובה:

שלום וברכה

כיום בזמנינו בנסיעות קצרות שהדרכים קלות ובטוחות וזמינות לא נהגו להקפיד על מנהג זה, וככל שחוזר באותו היום לא צריך לקחת תפילין, אף שאכן היו מגדולי ישראל שנהגו כך.

אמנם נראה שאם יוצא לדרך רחוקה במיוחד, וזמן החזרה גבולי או שיש כל חשש אחר, ודאי יש להזהר בזה לקחת את התפילין שמא לא יהיה מצוי לו תפילין מתאימות.

מקורות:

ראה ארחות רבינו ח"א עמ' רלז שהחזון איש ובעל הקהילות יעקב הקפידו בזה [אף שיש לעיין אם החזון איש היה מקפיד גם היום שהדרכים עוד הרבה יותר זמינות], אולם מנהג העולם אינו כך, כיון שמדובר בחשש רחוק עד מאוד, שיתקע בדרך ולא יהיו לו תפילין מתאימות. אינני יודע לומר "מקור" שלא צריך, אבל פוק חזי מאי עמא דבר, וכיון שכך נהגו רבים וטובים והסברא בזה מאוד מתקבלת, אין צורך להחמיר בזה [כיום ניתן למצוא בקולות תפילין כמעט בכל מקום שמגיע אליו, בכל מקום יש יהודים או חב"ד שאפשר לקחת מהם תפילין ולהניח].