ברכות השחר בדרך לבית כנסת

שאלה:

אני מתפלל במנין מאוד מוקדם, ומתפללים בו מאוד מהר.
מה שאני עושה זה שאני קם מאוד מוקדם והולך ברגל.
הדרך היחידה שבה אני יכול להיות פחות או יותר להיות "בקצב" שלהם, זה להגיד את ברכות השחר בדרך (אני הולך עם תיק תפילין, טלית וספר קודש).

השאלה שלי היא:
א. האם מותר לי להגיד ברכות השחר בהליכה בכהאי גונא? והאם באופן כללי תמיד מותר להתפלל בהליכה בדרך לבית כנסת?

תשובה:

שלום רב

אפשר לומר בדרך אם תוכל לומר בכוונה, אבל יש להזהר ליד פחי אשפה.

בענין זה, הסכימו הפוסקים שבזמנינו מותר לומר דברי תורה (וכן לשמוע שיעור תורה או לברך) כאשר הזבל נמצא בתוך פחי הזבל אף אם אתה עומד בסמוך אליו, אך אם הפח עולה על גדותיו והזבל נשפך לצדדים או שיש ריח רע [כמעט תמיד יש זבל מסביב] אין לומר דברי תורה וברכות וכן לשמוע שיעורי תורה ד’ אמות בסמוך לזבל.

מקורות:

הליכות שלמה פרק כ’ אות א’, שו”ת בצל החכמה ח”ו סי’ כ”ו ושו”ת אור לציון חלק ב’ פ”ו אות י”ח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למעשה רבו הפוסקים בני זמננו שאוסרים לומר דברי תורה גם אם הפח סגור כיוון שהמציאות מראה שהאשפה שמכילה פעמים רבות מאוד טיטולים עם צואה, נספגת בגוף הפחי אשפה ממש עד כדי שהפחים עצמם הופכים לגרף של רעי וממילא לשיטה זו אסור לקרוא 4 אמות ממקום שכלה הריח אם מצדדיו, ואם מלפניו כמלוא עיניו.
    והרשו לי להביע דעתי הדלה עד מאוד אבל בכל הליכה לבית כנסת נתקלים בהרבה פחים כאלה ממש מולו כך שהקושי להנצל מעבירה של לקרוא כנגד הפח, הוא רב, וחבל, זה דורש רק לקום 7 דקות קודם..

  2. תכתוב לנו את המקורות כדי שנהנה. ואגב, במה שנקרא צפרדע שהם ממתכת ודאי הדין קל יותר, ובודאי בפחים טמונים כמו שמצוי היום בהרבה שכונות בירושלים, נתניה ועוד.