תשובה על עבירות שבין אדם לחברו

שאלה:

אני בעלת תשובה בערך 20 שנה, ומתחזקת, רציתי לשאול האם נמחלים עבירות שבין אדם לחברו אם בקשתי סליחה מה' וחזרתי על זה בתשובה בלי לבקש מאנשים מהעבר סליחה? בעברי נכשלתי הרבה בלשון הרע, רכילות, אבק רכילות, הלבנת פנים, התכבדות בקלון חבריי, ביוש של מורות בכתה, גדלתי בחינוך חילוני וזה היה מאד מקובל שם ולפעמים אפילו חברותי, חזרתי בתשובה ולא זוכרת ממי לבקש סליחה היו הרבה, וחלק גם לא זוכרת את שמותם, וגם ממי שזוכרת מתביישת לבקש סליחה, יש לי תקנה, האם נמחל לי גם אם לא ביקשתי סליחה מאנשים רק מה'? יש לי חלק לעולם הבא? מה לעשות?

תשובה:

שלום וברכה

ככלל אין יום הכיפורים מכפר על עבירות שבין אדם לחברו בלא בקשת סליחה, אבל מה שאת לא זוכרת או שהיה מקובל מאוד וכבר נשכח מכולם, אין טעם עכשיו לבקש סליחה, וכהוראת רבי ישראל סלנטר הידועה, שאין לצער את השני בכך שאומרים לו דיברתי עליך לשון הרע… אלא חוזרים בתשובה בין אדם למקום והכל מתכפר, בפרט שעברו כבר כל כך הרבה שנים, וזה מגוחך לעורר את הנושאים האלו, אולי גם קצת חילול ה', הרי יחשבו שמשהו קרה לך… לכן, תתפללי לה' פעם ה' בלב שלם שיתן בלב כל הנפגעים שיסלחו לך ובזה גמרנו, את יכולה בשקט לשכוח מכל הענין.

חיים טובים ומאושרים!