אמן חטופה

שאלה:

כאשר הכהן מאריך ב-ך' של וישמרך אפשר לענות אמן או שצריך לחכות עד שיסיים את המילה וכאשר יש כמה כהנים וכהן אחד סיים לפני כולם האם יש לענות אמן או לחכות שכולם יסיימו

תשובה:

שלום וברכה

יש להמתין לסיום המילה, כמבואר במשנה ברורה בסי' קכד ס"ק ל, וכשיש כמה כהנים יענה לפי רובם..

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לגבי הארכה בד' של אחד כתב רש"י בברכות יג: שיש להאריך בד' כיון דכל כמה דאמר אח בלא דל"ת לא משתמע מידי ומה בצע בהארכתו אבל בדל"ת יאריך עד כשיעור שיעשנו בלבו יחיד בשמים ובארץ ולארבע רוחותיה ע"כ ובזה יש אמן חטופה כיון שאומר אמן ועדיין אין משמעות למילה אבל כשסיים את המילה וישמרך ומאריך בך' יש משמעות למילה ושמא אין בזה אמן חטופה

  2. אינני מכיר מקור לחילוק זה. אדרבה במשנה ברורה בכמה מקומות עורר כנגד החזנים שמאריכים וגורמים לאמן כזו.

  3. אפשר שהמשנה ברורה לא דיבר אלא במקום שמאריך באמצע המילה ועדיין אין משמעות במילה אבל בוישמרך או ויחונך וכדו' שכבר יש משמעות למילה אפשר לענות אמן לפני שסיים שמובן על מה ענה אמן
    ואולי אפשר להביא ראיה ממה שכתבו האחרונים שאם החזן מאריך הרבה בקדיש במילים ואמרו אמן שיענה אמן לפני סיום החזן וגם כאן כיון שיש משמעות יוכל לענות אמן