סוחר רכב שרימה את הלקוח

שאלה:

שלום לרב,
לפני כארבע שנים כשעמדתי להשיג מכונית חדשה. חשבתי שאני לא אצטרך את הרישום הישן שלי אז זרקתי את זה כי הלכתי לקבל חדש מהעיירה. מאוחר יותר הסוחר מכוניות שלי אמר לי שהוא צריך עותק של הרישום שלי. אמרתי לו מה שעשיתי הוא אמר לי שהוא יכול להשיג לי עותק של הרישום שלי תמורת 100 דולר. לפני כמה ימים גיליתי שיכולתי להשיג עותק מחלקת רכבים תמורת 3 דולר. הסוחר שלי יהודי האם גנב ממני או לא.
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

הסוחר מכוניות שהציע לך את הרישום ביוקר נחשב לגזלן, כדין כל אדם שמאנה את חברו ומוכר לו ביוקר. וחייב הסוחר בהשבת הגזל.

מקורות:

אין ספק שאותו סוחר שרימה את הלקוח נחשב שגזל את הלקוח. אולם יש לדון האם ניתן לחייב את הסוחר שיחזיר את הגזלה או לא. שורש הספק האם נחשב שרימה אותו בדבר שאין גופו ממון – האם נחשב שמכר לו את האישור ביוקר ודינו שווה לאונאה בדבר שאין גופו ממון שהתמעט מאונאה, [והכוונה שם שיש איסור אונאה אבל אין חובת השבה על האונאה] כדין מכירת שטרות שאין בהם אונאה – כמבואר בשו"ע חו"מ סימן רכז סכיף כט ובפת"ש ס"ק כא. או שנאמר שהגזל במה שרימה אותו שכך הוציא עבור האישור, ונמצא שלא מכר לו את האישור אלא הוא כשליח עבורו להוציא את האישור ורימה השליח את המשלח בסך המעות. ונראה כצד השני שהסוחר לא מוכר את האישור אלא הוא שליח להוציא אישור עבור הלקוח, והשליח לא קונה ממנו אלא משלם לסוחר את עלות של השליחות שהוציא השליח, ואם השליח רימה שהוציא סכום גבוה נחשב שגזל ממון וחייב להשיב.