חיוב בגין שריפה כאשר מכבי האש התרשל בכיבוי

שאלה:

הדלקתי אש בחצר כעבור זמן יצאה האש משליטה בעקבות זאת זומן מכבי אש שהתרשל בכיבוי כך שנגרם נזק לשכנים, לפי מה שידוע לי יש תקדימים על חוקי המדינה לתבוע את מכבי האש, האם הדבר נכון גם על פי דין תורה, או שמכבי האש נחשב כמשיב אבידה בלבד שאינו חייב בדיני אדם אם התרשל בהשבה.
בברכה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מכבי אש הוא לא ארגון חסד, הם פועלים של האזרחים, הם מקבלים שכר מהמדינה והם חייבים לפעול למען התושבים. ואם התרשלו במלאכתם יש עליהם תביעה על מה שלא עשו, וחייבים לשלם את הנזק שעשו.

מותר לתבוע את המכבי אש בערכאות, מאחר ואין אפשרות לתובעם בבית דין ככל משרד ממשלתי שלא ניתן לתבוע בבית משפט.

בנוסף, התביעה נגד מכבי אש יש בכך טובת הציבור שלא יתרשלו שוב בעבודתם ולא יהיו סכנות של גוף וממון ר"ל.

בהצלחה.

מקורות:

פועל שנשכר לזרוע את השדה ולא זרע חייב לשלם את ההפסד כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שכח, ולכן מכבי אש שנשכרו להציל והתרשלו ולא עשו מלאכתם חייבים לשלם. והמכבי אש הם פועלים שמושכרים לכלל הציבור וחייבים לעשות מלאכתם.