קניית ספר תורה או נתינה לעניים

שאלה:

שלום לרבנים
אדם שיש לו כסף לקנות ספר תורה האם לא עדיף שיקח את הסכום הגדול המדובר ויחלק אותו לעניים?מה עדיף ולמה?

תשובה:

שלום וברכה

יש מעלה גדולה בכתיבת ספר תורה, ולהשאיל אותו למקום שיקראו בו, הרי זו המצוה המקורית של כתיבת ספר תורה. נכון שבזמנינו הרבה סומכים על דעת הרא"ש שיוצאים ידי חובה בקניית ספרי לימוד, ולדעתו אין חיוב כתיבת ספר תורה דוקא כיון שלא לומדים בו והוא משמש למצוה בלבד, אבל ודאי מי שיש לו יכולת לקים מצוה זו – למה לא. ככל שמדובר במצות צדקה, לא ניתן לחייב אדם לתת דוקא לצורך זה ולא לצורך אחר, יש לאדם את נטיית ליבו, ואם הוא רוצה לקיים מצות כתיבת ספר תורה בהידור, מה יחייבו לתת כספו לעניים… כמובן אם יש עני לפניו שזקוק למעות ואין מי שיסייע לו, זה משנה את התמונה ויותר אוי לעזור לאדם שיחייה ויעמוד על רגליו, אבל בדרך כלל לא מצוי עני שדוקא בו תלוי לפרנסתו. לכן רשאי האדן לבחור כפי שמושכו ליבו.