שעות זמניות

שאלה:

בס״ד
שלום,
מה הן בדיוק שעות זמניות? מה ההבדל בינן לבין שעות ״רגילות״? לדוגמא, מה הן שעתיים וחצי שעות זמיות לפני שקיעה?

תשובה:

שעה זמנית פירושה שמחלקים את שעות היום [מחלוקת אם הכוונה מעלות השחר עד צאת הכוכבים או מהנץ עד השקיעה] לשנים עשר חלקים שוים, כל חלק כזה נקרא שעה, שלוש שעות כאלו זה זמן קריאת שמע. למשל אם לפי השעון שלנו שעות היום אצלכם הם שש עשרה שעות, אני מחלק את אותם ששה עשר השעות לשתים עשרה חלקים [שכל אחד מוגדר כשעה זמנית], כל חלק הוא בערך 90 דק', שלוש שעות הם 270 דק', ואם אתה רוצה עכשיו לתרגם את זה לשעון שלנו, זה 4.5 שעות מתחילת היום. כמובן שבכל יום זה מתחשבן אחרת לפי שעות האור והשמש באותו היום [בקיץ היום ארוך ובחורף היום קצר]

המחלוקת איך מחשבים את השעות: לדעת הגר"א היום מתחיל בנץ החמה ומסתיים בשקיעה, את הזמן הזה מחלקים לשתים עשרה שעות זמניות. ולדעת המגן אברהם מחשבים את השעות מעלות השחר עד אחרי השקיעה(שיעור זמן השווה לשיעור הזמן שבין עלות השחר לנץ החמה)