מעשר כספים או חומש?

שאלה:

איך יודע השולחן ערוך שמעשר זה מידה בינונית? האם רואה לפי השתכרות לשנה מתשרי עד תשרי ולפי זה אומר שאם יפריש מעשר מכל הרווחים של שנה זו ישאר לו הרבה ויכול לתת חומש שאם יתן חומש עדין יוכל לחיות ברווח לכן אמר שנתינת מעשר היא מידה בינונית? ועוד אם כך האם יתן רק בערב ראש השנה? מאחר וזה יום אחרון לשנה שאז ידע אם היה עשיר או הזדקק לרווחים של אותה שנה?

תשובה:

שלום וברכה

מידה בינונית לפי הבנתי, היא משום שאדם שמשתכר הרבה בדרך כלל גם נצרך ליותר… מידה בינונית היא כמה אדם מסוגל לתת… אבל ודאי הנהגה יפה ונכונה מאוד לתת חומש, ומקובל בשם הגר"א שעיקר הסגולה של בחנוני נא בזאת שהמעשר מעשיר, היא בנתינת חומש ולא מעשר בלבד. אין צורך לחכות לסוף השנה, אדם יודע בדרך כלל את מחזור עסקיו.

שנה טובה ומבורכת.

מקורות:

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. לפי זה השולחן ערוך הציע אפילו לאדם עני לתת חומש גם אם לא ישאר לו מספיק לצרכיו הבסיסיים. כי יקרה לו נס ויתמלא חסרונו. וכאן הוא בעצם סומך על נס. ואם יטעה אותו רמאי? האם כוונתו הטובה של העני שנתן תגרום שיהיה לו נס בכל זאת?