ראה כסף שנפל מאדם – השבת אבידה

שאלה:

שלום הרב!
אדם שהולך ברחוב ורואה אדם שנופל לו שטר כסף האם מעיקר הדין חייב להחזיר לו או רק ממידת חסידות?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שראה שנופל כסף מאדם מסוים חייב להשיב לו – כיון שהגביה את הכסף לפני יאוש, וראה שהמאבד עדיין לא מישש בכיסו ולא הבחין באובדן הכסף, ובכל אבדה שעדיין לא התייאשו חייבים להשיב.

אם מצא כסף דרך נפילה מותר לו לקחת לעצמו כיון שיש לתלות שבעל המעות הכיר בנפילה והתייאש, וכמו שאמרו בגמרא אדם עשוי למשש בכיסו בכל שעה. אבל אם ראה שנפל ממנו ולא הכיר בנפילה, חייב להשיב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה רש"י ב"מ דף כו ע"ב ד"ה נטלה. ושם מדויק שאם הכיר שלא מישש בכיסו חייב להשיב.