ההבדל בין תפילת 18 לברכת המזון

שאלה:

מאז מצבי הבריאותי שאילץ אותי להיות מחוייב בקטטר, אני לרוב עם גופיה. וידעתי שברכת המזון דאוריתא, ולכן הבנתי שעלי ללבוש חולצה עם שרוולים. וככה הקפדתי לעשות. היום שכחתי ללבוש חולצה, ולקחתי לאכול לחם ואחרי שעשיתי ברכת המזון, גיליתי ששכחתי ללבוש חולצה עם שרוולים. חיפשתי באינטרנט שאלות בקשר לזה האם אכן מותר או לא לברך ברכת המזון עם גופיה. ראיתי שאכן מותר באם מסורבל ללבוש חולצה עם שרוולים, אך אין זה מכובד. ואת כל הברכות חוץ מעמידה, מותר בגופיה.

השאלה, למה יש הבדל בין ברכת המזון לתפילת 18, שברכת המזון, אף על פי מעלתה ושהיא מדאוריתא, מותר לברך אותה עם גופיה, ואת תפילת 18, חייבים חולצה עם שרוולים.

תשובה:

ראשית זה אכן לא לכתחילה, ראה בענין זה משנה ברורה סו"ס עד.

ההבדל הוא מאוד פשוט, הנושא אינו דאורייתא ודרבנן, אדרבה שמונה עשרה זה דרבנן… ההבדל הוא אחר: תפילת שמונה עשרה זה עמידה לפני המלך, משוחחים עם בורא עולם, והוא עומד לפני המתפלל, שיחה של ממש, בשאר ברכות ותפילות, אתה מתפלל והוא שומע, אבל אתה לא עומד בפניו, ולכן גם אין איסור של עובר לפני המתפלל אלא בשמונה עשרה.

רפואה שלמה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אז ברכת המזון עם גופיה, מותרת מלכתחילה, או רק בדיעבד? כלומר שכח ללבוש חולצה, וברך ברכת המזון, ויצא בדיעבד לידי חובה.