הנפקת חשבונית על שם אשתי

שאלה:

שלום וברכה.
במס הכנסה וכן במע"מ ישנו חוק שדורש שהוצאת חשבונית תהיה רק ע"י ועל שם האדם שעבד בפועל.
אני כרגע עצמאי, עוסק פטור, ומוציא חשבוניות. וגם אשתי רשומה כעוסקת פטורה.
הערה: המס המוטל עליי (בעיקר ביטוח לאומי כרגע) גדול בערך פי 10 מהמס המוטל על אשתי בשל נקודות זיכוי מיוחדות שהיא מקבלת על היותה אישה עם ילדים.

השאלה שלי: אני עובד ומעוניין להוציא חלק קטן מהחשבוניות על שם אשתי כדי:

1. להגדיל את נפח ההכנסה האפשרית עד שאתחייב להפוך מעוסק פטור לעוסק מורשה. זאת ע"י ניהול שני עוסקים פטורים, שלי ושל אשתי. כך לא נצטרך להפוך לעסק מורשה ולהתחיל לגבות מע"מ.
זו הסיבה העיקרית.

2. ממילא זה גם יקל על המס ע"י שימוש בנקודות הזיכוי של אשתי כשנוציא חשבוניות על שמה.

*אציין כי פתחנו תיק עצמאי לאשתי רק למטרה זו, אך כרגע יש לה באמת צורך בתיק משלה בשל עסק קטן שהיא מנהלת.

הנימוק לשאלתי:
הרי אין שותפות גדולה יותר בכלכלה ופרנסה מאשר בעל ואישה וניהול ביתם המשותף.
הדיווח הינו בכל מקרה על כל ההכנסות, רק בחלוקה בין שנינו. אין פה הוצאת כסף כמו מענק וכדומה מהמדינה, אלא רק הדברים שציינתי.

האיסור להוציא חשבונית על שם אדם אחר ברור לי כשמדובר על כל אדם אחר, אבל בעל ואשתו? הרי הם ממש כאחד לעניין פרנסתם המשותפת. ואין יותר טבעי והגיוני מזה שיהיו שותפים בזה גם מול הרשויות.
אודה לתשובתכם.
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך להנפיק חשבוניות על שם אשתך, כדי להקל מעליכם את המס. היות ואין כאן הוצאת כספים אלא אי תשלום מס יש להקל בדבר. ובפרט בבעל ואשה שיש להם שותפות בדבר.

בהצלחה.

מקורות:

ברור שאסור להוציא כספים מהמדינה בהערמה. ובדבר זה יש איסור גזל. אלא שי תשלומי מס יש מחלוקת בין הפוסקים האם יש למדינת ישראל תוקף של דינא דמלכותא דינא [ויש בזה אריכות גדולה ואכמ"ל] ונפ"מ לגבי התחמקות מהמס, אם אין להם תוקף של דינא דמלכותא מותר לאזרח לא לשלם מס. גם לשיטות שיש דינא דמלכותא דינא וחייבים לשלם מס. דעת הריב"ש שמותר לנצל פרצה בחוק, ולכן אם בעל ואשה מחליטים שהם שותפים בעסק – וזה באמת נכון שהם שותפים, ניתן לראותם כשותפים ולכן יכול להנפיק חשבוניות גם על אשתו ובכך להיפטר מהמס כדת וכדין.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לסיכום, מותר לפתוח עוסק פטור בשם אשתי (אם היא מסכימה לזה כמובן) וגם עוסק פטור בשמי, גם אם אני הוא שעובד על השני העסקים, כדי לשלם פחות מס וביטוח לאומי ?