אמירה לגוי לכבות את המזגן בשבת

שאלה:

שלום וברכה.
מזגן שהתחיל לעשות רעש בשבת האם מותר לומר לאינו יהודי לכבות את המזגן בשבת?

תשובה:

אם זה אכן מצער ומפריע לישון וכדומה, ניתן לומר לגוי בתנאי שהאמירה נאמרת בלשון רמז ולא בציווי, כגון, "אוף, המזגן הזה מרעיש, חבל שהוא פועל", והגוי יבין מעצמו ויכבה. סיבת ההיתר כיון שאין כאן הנאה מפעולה של גוי אלא רק מניעת צער [בשונה מהדלקת מזגן, שלזה לא יועיל רמז כיון שהגוי עושה פעולה זו עבור היהודי והוא נהנה ממעשיו].

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום לכבוד הרבנים.
    לכאורה כיבוי המזגן הוא שבות ואמירה לגוי גם היא לכשעצמה שבות והרי שבות דה שבות במקום צער למה שלא נסתפק בכך ומדוע צריך גם לרמוז?

  2. אם כיבוי המזגן הוא שבות או לא כידוע נחלקו פוסקי הזמן, ולדעת החזון איש זה איסור תורה וכן חשש באגרות משה, כמו כן ההגדרה של צער היא רחבה מידי, לכן לרמוז זה בסדר.

  3. אכן דעת החזו"א שיש איסור בונה/סותר בחשמל אבל לפחות בני ספרד לא נהגו לחשוש כלל לדעת החזו"א.
    בנוסף אם מדובר על קור רציני שיוצא מהמזגן אז חזי לאצטרופי שהכל חולים אצל הקור.
    תמיד אפשר לרמוז או לבקש מהגוי לכבות את המזגן בשינוי (כגון במרפק) אבל זה גובל במידת חסידות לענ"ד..
    אני מאוד נהנה מהתשובות שלכם והלוואי שאזכה להיות תלמיד חכם.

  4. חס ושלום לא הייתה כוונתי לבטל דעת החזו"א זצ"ל אלא רק ציינתי שמורי הוראה רבים וגדולים בציבור של בני ספרד מורים להלכה שאין לחשוש לדעת החזו"א.
    מדברי רבותי ציטטתי ולא מעצמי דבר.
    עמכם המחילה

  5. כוונתי שגם לאותם מורי הוראה לא צריך למחוק לגמרי, אם אפשר לחשוש לחזון איש בנקל, על ידי שרומזים אז למה לא…